Dit zijn de ventilatieverplichtingen voor appartementen

Wanneer je een appartement koopt, bouwt of renoveert, is het belangrijk om goed na te denken over de ventilatie in je woning. Een goede luchtcirculatie is niet alleen essentieel voor je gezondheid en comfort, het is ook verplicht bij grote verbouwingen.
In Vlaanderen gelden er verschillende regels die bepalen welke soort ventilatie verplicht is in appartementen, afhankelijk van de situatie. Hoe dat juist zit? Je leest het hieronder.
Wat telt als ventilatie?
Ventilatiesystemen kennen vele vormen, maar het doel is altijd hetzelfde: vervuilde of verbruikte lucht afvoeren en verse, schone lucht naar binnen brengen. Dat voorkomt een slechte luchtkwaliteit in de woning, die kan leiden tot gezondheidsklachten en vochtproblemen.
Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen, afhankelijk van de manier waarop de lucht wordt verplaatst:
- Systeem A: natuurlijke ventilatie waarbij de lucht via roosters, kieren of open ramen naar binnen komt en via afvoeren of openingen weer wordt afgevoerd.
- Systeem B: combinatie van natuurlijke en mechanische ventilatie, waarbij mechanische systemen de lucht aanvoeren, terwijl de afvoer op een natuurlijke manier gebeurt.
- Systeem C: mechanische afvoer van lucht en natuurlijke toevoer via daarvoor voorziene roosters in muren of ramen.
- Systeem D: volledig mechanisch ventilatiesysteem, waarbij zowel de toevoer als de afvoer van lucht actief wordt geregeld door ventilatoren.
Wat zijn de verplichtingen wat ventilatie betreft?
Voor nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties (IER) zijn er strikte eisen wat betreft de ventilatie. Dat komt omdat nieuwe woningen en woningen die ingrijpend gerenoveerd worden vaak goed geïsoleerd zijn, wat de luchtcirculatie bemoeilijkt. Zonder een goed ventilatiesysteem kan de luchtkwaliteit dan snel achteruitgaan.
Bij nieuwbouw en IER is het daarom verplicht om een volledig ventilatiesysteem te installeren. Dat kan een systeem C of D zijn. De systemen A en B zijn dan dus niet voldoende noch toegelaten. Het is niet alleen een kwestie van comfort, maar ook van hygiëne en gezondheid. Een slecht geventileerd appartement kan leiden tot de ophoping van vocht, schimmels, allergenen en CO2, wat schadelijk is voor de bewoners.
Ventilatie-eisen bij vergunningsplichtige renovaties
Hoe goed moet die ventilatie precies werken? Daar zijn regels over. Bij vergunningsplichtige renovatieprojecten geldt er een minimum ventilatiedebiet. Dat is het debiet van lucht dat minimaal door de ventilatiesystemen moet worden ververst om aan de wetgeving en energieprestatieregelgeving te voldoen.
Dat ontwerpdebiet wordt berekend op basis van de vloeroppervlakte van de ruimte, waarbij de Belgische ventilatienorm (NBN D 50-001) bepaalt hoe snel de lucht in elke ruimte moet worden ververst. Het minimaal geëiste ontwerpdebiet bedraagt 3,6 m³/h per m² vloeroppervlakte, wat de hoeveelheid lucht aangeeft die per uur in elke ruimte moet worden vervangen.
De wetgeving houdt ook rekening met het type ruimte en de verwachte hoeveelheid vervuiling. In bepaalde ruimtes moet meer geventileerd worden dan in andere:
- Woonkamer: een minimaal debiet van 75 m³/h
- Keuken: een minimaal debiet van 140 m³/h
- Slaapkamers: een minimaal debiet van 25 m³/h
Daarnaast biedt de wetgeving flexibiliteit in de manier waarop lucht wordt aangevoerd of afgevoerd. In bepaalde ruimtes kunnen de toevoer- en afvoertarieven beperkt worden, bijvoorbeeld wanneer een ventilatiesysteem A of C wordt gebruikt. Dat zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat. Systeem D geniet altijd de voorkeur, omdat dan een systeem van warmterugwinning geïnstalleerd kan worden. De warmte van de afgevoerde lucht wordt dan gerecupereerd om de binnenkomende lucht op te warmen. Zo ventileer je zonder warmteverlies.
Ventilatie bij renovaties
Bij gewone renovaties (waarbij er geen sprake is van een volledige verbouwing) is het niet altijd verplicht om een ventilatiesysteem te installeren. Het kan zelfs moeilijk zijn om een volledig systeem te installeren in bestaande woningen, aangezien er vaak geen ruimte is voor de benodigde kanalen en systemen. Zodra je een vergunning nodig hebt voor je verbouwing, moet je wel aan de minimale verplichtingen voldoen.
Wat als je geen ventilatiesysteem hebt?
In oudere appartementen of bij kleine renovaties kan het zijn dat je geen volledig ventilatiesysteem wil of kan installeren. In dat geval moet je er ook voor zorgen dat je voldoet aan de minimale ventilatievereisten, bijvoorbeeld door ventilatieroosters in ramen of permanente luchtafvoer in natte ruimtes.
Vrees je dat er niet voldoende plaats is voor een ventilatiesysteem in je appartement? De experts van Ventisol komen graag bij je langs om na te gaan wat de mogelijkheden zijn. Met ventilatieroosters op strategische plekken kunnen we aan de ventilatievereisten voldoen.
Ventisol installeert de vereiste ventilatiesystemen in je appartement
Ventilatie is een cruciaal aspect van een gezonde woning. Of je nu een appartement bouwt, koopt of renoveert, het is belangrijk om goed na te denken over het ventilatiesysteem. Bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties zijn er strikte verplichtingen om een ventilatiesysteem te installeren, terwijl bij gewone renovaties de eisen iets minder streng zijn. Toch moet je altijd zorgen voor voldoende ventilatievoorzieningen om een goede luchtkwaliteit te waarborgen.
Wil je de ventilatievoorzieningen in je appartement verbeteren? De experten van Ventisol helpen je met veel plezier. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie en vrijblijvend advies.